||

Podsumowanie sezonu wycieczkowego 2023

Wczoraj odbył się ostatni tegoroczny miejski spacer historyczny. Jest to więc odpowiednia pora do publikacji sprawozdania, podsumowującego ten ważny aspekt naszej rocznej działalności.

Coraz większe doświadczenie

Pierwszy spacer miejski, którego organizatorem było nasze stowarzyszenie odbył się już ponad cztery lata temu – 14 września 2019 roku. Miało to miejsce w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, odbywających się wówczas pod hasłem „Polski splot„. Od tej pory zorganizowaliśmy kilkadziesiąt wydarzeń tego typu, spośród których jedno odbyło się 9 października 2021 r. poza Namysłowem, w niedalekim Rychtalu.

Aktywny rok 2023

Na przestrzeni roku 2023 Towarzystwo Przyjaciół Namysłowa i Ziemi Namysłowskiej było organizatorem siedmiu wycieczek. Celem ich organizacji jest po pierwsze przedstawianie uczestnikom szerzej nieznanych faktów z historii naszego miasta. Po drugie, jest to okazja do podzielenia się ciekawostkami na temat otaczających nas zabytków. Wreszcie podczas spacerów następuje integracja uczestników i możliwy jest werbunek potencjalnych nowych członków stowarzyszenia.

Chronologicznie ujmując, w tym roku zorganizowane zostały następujące wydarzenia:

Przeszło setka uczestników

W tegorocznym spacerach historycznych śladami dawnego Namysłowa udział wzięło w sumie 114 uczestników. Oznacza to, że w roku 2023 w naszych miejskich wędrówkach uczestniczyło średnio 16 osób. Z naszej perspektywy są to bez wątpienia wartościowe wskaźniki, zachęcające do dalszej pracy na tym polu.

Czas podziękowań

Za wniesiony w organizację wydarzeń wkład merytoryczny i poświęcony czas dziękujemy naszym przewodnikom, a mianowicie Mateuszowi Magdzie, Milenie Fakowskiej i Marcinowi Fakowskiemu. Podziękowania kierujemy również do wszystkich uczestników wydarzeń, w tym do członków TPNiZN, spośród których udział w tegorocznych wycieczkach brali: Elżbieta Magda, Mirosław Magda, Antoni Płócieniczak, Paweł Czuczwara, Czesław Kowalczyk, Michalina Czuczwara, Łukasz Ocharski, Jerzy Wierzchowski, Adam Komarnicki, Jacek Fior, Michał Wilczak, Agnieszka Marciniak oraz Wiktor Sokołow.

Kiedy kolejny spacer miejski?

Podsumowując, warto napisać to, że na kolejne miejskie spacery historyczne zapraszamy… w przyszłym roku. Kolejny sezon wycieczkowy rozpoczniemy już wiosną 2024 roku. Na początek zaprosimy pasjonatów dziejów naszego miasta na drugą część „Kryminalnych dziejów Namysłowa„.

Autorzy fotografii: Jacek Fior, Mateusz Magda, Mirosław Magda, Paulina Magda, Maciej Oscenda i Antoni Płócieniczak. Obszerne fotorelacje ze wszystkich wydarzeń znajdziecie na naszym Facebooku.